Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. april 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Mednarodni dan Romov

Ob mednarodnem dnevu Romov 8. aprila so podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová, komisarka za enakost Helena Dalli ter komisar za sosedstvo in širitvena pogajanja Olivér Várhelyi podali naslednjo izjavo:

Strateški okviri držav članic za Rome (Foto: starejši romski par igra harmoniki na ulici)

»Na mednarodni dan Romov praznujemo našo največjo evropsko manjšino.

Praznujemo njihovo raznolikost, jezik, umetnost in kulturo ter njihov prispevek k evropski zgodovini.

V več državah članicah in državah, ki se pripravljajo na pristop, opažamo spodbudne spremembe, ki dejavno obravnavajo anticiganizem in se borijo proti diskriminaciji Romov.

Vendar napredujemo prepočasi in s premajhnimi koraki. Preveč Romov še vedno nima enakega dostopa do izobraževanja, zaposlitve, zdravstvenega varstva ali stanovanj.

Sodelovati moramo na lokalni, nacionalni in regionalni ravni ter vedno tudi z Romi, da bi dosegli resnično enakost v njihovem vsakodnevnem življenju.

Letos smo s Svetom Evrope združili moči pri projektu EQUIROM za boj proti stereotipom o Romih v medijih. Želimo ustvariti pozitivne diskurze, ki se osredotočajo zlasti na romske ženske in mlade, ter ozaveščati o kulturi Romov in zgodovini, vključno s holokavstom nad Romi.

EU in države, ki se pripravljajo na pristop, pozivamo, naj izvajajo vse ukrepe iz evropskega strateškega okvira za Rome in okrepijo prizadevanja za boj proti anticiganizmu in protiromskim stereotipom. Skupaj moramo zgraditi kulturo podpore in vključevanja ter spoštovati prispevek Romov k naši evropski kulturni dediščini.«

Več:

Več informacij

Datum objave
5. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji