Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. april 2021Predviden čas branja: 1 min

Mednarodni praznik dela v znamenju pandemije

p041150-277246.jpg
© EU
Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit je v izjavi pred jutrišnjim mednarodnim praznikom dela opozoril na milijone ljudi, katerih vsakodnevna življenja in možnosti preživetja je prizadela kriza zaradi COVID-19.

Pojasnil je, da je vladam doslej sicer uspelo ohraniti delovna mesta in omejiti porast brezposelnosti, pri čemer so k temu in posledično ohranjanju družinskih dohodkov prispevale sheme skrajšanega delovnega časa, ki temeljijo na instrumenta EU za zaščito delovnih mest SURE. Kljub temu pa imajo mnogi delavci, zlasti mlajše generacije, ogrožene poklicne možnosti, nekateri takšno stisko doživljajo že drugič v desetletju, saj jih je prizadela tudi finančna kriza pred desetimi leti.

»Čeprav kriza zagotovo še ni končana, obstajajo razlogi za upanje in prepričani smo, da bo Evropa iz te krize izšla močnejša. Solidarnost je temelj evropskega odziva na krizo in mora ohraniti to vlogo na poti okrevanja. Komisija bo še naprej sodelovala z vsemi partnerji – Evropskim parlamentom, državami članicami, socialnimi partnerji in civilno družbo –, da bi zagotovila pravično, vključujoče in odporno okrevanje,« je poudaril komisar.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
30. april 2021