Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. september 2023Predstavništvo v Sloveniji

Mehanizem za ogljično prilagoditev na mejah

V nedeljo, 1. oktobra, se bo začela prehodna faza uporabe mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah(CBAM).

Novi zakonodajni predlogi za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov

Navedeni mehanizem je prelomno orodje EU za boj proti selitvi virov CO₂ in eden od osrednjih stebrov ambiciozne agende EU Pripravljeni na 55. Izenačil bo ceno ogljika pri domačih in uvoženih proizvodih.

To bo zagotovilo, da podnebnih politik EU ne bosta ogrožala selitev proizvodnje v države z manj ambicioznimi okoljskimi standardi ali nadomeščanje proizvodov iz EU z ogljično intenzivnejšimi uvoženimi proizvodi. CBAM je ukrep, ki je skladen s pravili STO ter svetovno industrijo spodbuja k uporabi okolju prijaznejših in bolj trajnostnih tehnologij.

Prehodna faza bo služila kot obdobje učenja za vse deležnike (uvoznike, proizvajalce in organe), Komisiji pa bo omogočila zbiranje koristnih informacij o vgrajenih emisijah, da bo izpopolnila metodologijo za obdobje polne uporabe, ki se začne leta 2026.

»EU potrebuje mehanizem za ogljično prilagoditev na mejah, da bi dosegla ambiciozne cilje zmanjšanja emisij in podnebno nevtralnost do leta 2050. CBAM bo tveganje selitve virov CO reševal nediskriminatorno in popolnoma v skladu s pravili STO. EU bo vodila z zgledom ter svetovno industrijo spodbujala k uporabi okolju prijaznejših in bolj trajnostnih tehnologij,« je poudaril izvršni podpredsednik za gospodarstvo za ljudi Valdis Dombrovskis.

Več:

Več informacij

Datum objave
29. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji