Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. julij 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Metin »privoli ali plačaj« ni skladen s pravili EU

Evropska komisija je danes družbo Meta obvestila o svojih predhodnih ugotovitvah, da njen model oglaševanja »privoli ali plačaj« ni skladen z aktom o digitalnih trgih. 

Internet user viewing a Facebook page

Po mnenju Komisije ta binarna izbira uporabnikom namreč ne zagotavlja manj personalizirane, vendar enakovredne različice družbenih omrežij družbe Meta.

»Naša preiskava je namenjena zagotavljanju tekmovalnosti trgov, na katerih vratarji, kot je Meta, že več let zbirajo osebne podatke milijonov državljanov EU. Naše predhodno stališče je, da model oglaševanja družbe Meta ni skladen z aktom o digitalnih trgih. Državljane želimo tudi opolnomočiti, da bodo lahko prevzeli nadzor nad svojimi podatki in izbrali manj personalizirano izkušnjo oglasov,« je pojasnila Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica, pristojna za politiko konkurence.

Namen akta o digitalnih trgih je med drugim uporabnikom omogočiti, da se odločijo, kako se bodo njihovi podatki uporabljali, in zagotoviti, da bodo lahko inovativna podjetja enakopravno konkurirala tehnološkim velikanom pri dostopu do podatkov.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. julij 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji