Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. april 2021Predviden čas branja: 1 min

Milijarda evrov za zagonska, mala in srednja podjetja

p018483000401_0.jpg
© EU
Evropska komisija je po ustanovitvi Evropskega sveta za inovacije (EIC) in napovedi prvih možnosti financiranja danes objavila prve razpise v okviru Pospeševalca EIC. Namen sredstev v višini več kot 1 milijarde evrov je podpreti širitev zagonskih ter malih in srednjih podjetij, ki imajo potencial za doseganje velikega učinka.

Dobra polovica teh sredstev bo vložena v prodorne inovacije na katerem koli področju, 495 milijonov evrov pa bo posebej namenjenih inovacijam, ki bodo podprle izvajanje zelenega dogovora ter digitalne in zdravstvene tehnologije.

Pospeševalec EIC je edinstven instrument financiranja EU, ki podpira razvoj prodornih inovacij s privabljanjem zasebnih vlagateljev in zagotavljanjem podpornih storitev za širitev. Zagonskim podjetjem in MSP so na voljo nepovratna sredstva v višini do 2,5 milijona evrov v kombinaciji s kapitalskimi naložbami prek sklada EIC, ki znašajo od 0,5 do 15 milijonov evrov. Poleg finančne podpore so vsem projektom na voljo tudi storitve za pospeševanje podjetništva, ki omogočajo dostop do najboljšega strokovnega znanja ter vodilnih podjetij, vlagateljev in akterjev v ekosistemu.

Komisija je danes začela izvajati tudi odprti program Evropskega sveta za inovacije Iskalec s proračunom v višini 168 milijonov evrov. Interdisciplinarne skupine raziskovalcev lahko zaprosijo za nepovratna sredstva za raziskave in inovacije, ki jim bodo pomagala uresničiti prelomne zamisli ter bodo tako pozitivno preobrazila naše gospodarstvo in družbo.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
9. april 2021