Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. avgust 2021Predviden čas branja: 1 min

Ministri G20 za izkoriščanje potenciala raziskav, visokega šolstva in digitalizacije v boju proti COVID-19

V okviru prvega sestanka skupine G20 na temo raziskav in izobraževanja so pristojni ministri sprejeli »ministrsko deklaracijo skupine G20 o spodbujanju raziskav, visokega šolstva in digitalizacije za trajnostno, odporno in vključujoče okrevanje«.

Visit of Thierry Breton, European Commissioner, to France

Deklaracija obsega tri stebre, in sicer: (1) obravnavanje spreminjajoče se narave veščin; (2) etična načela in vrednote na področju raziskav in visokega šolstva; (3) na poti k skupnemu razumevanju digitalnih prostorov.

»Ta proces bo omogočil boljše izkoriščanje celotnega potenciala digitalizacije na področju raziskav in visokega šolstva. Želimo razviti delovno silo, ki bo posedovala digitalne veščine ter povezan digitalni raziskovalni ekosistem, ki bo temeljil na načelih odprte znanosti in skupnih etičnih vrednotah,« je dejala evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel, ki se je sestanka udeležila po spletu.

Deklaracija je skladna s prizadevanji EU za udejanjanje in krepitev evropskega raziskovalnega prostora in evropskega izobraževalnega prostora, izvajanjem novega akcijskega načrta za digitalno izobraževanje ter izkoriščanjem raziskovalnega in inovacijskega potenciala visokošolskih institucij v Evropi.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
6. avgust 2021