Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Misije EU za iskanje rešitev za ključne svetovne izzive

Evropska komisija je danes začela izvajati pet novih misij EU. To je nov, inovativen način za sodelovanje in izboljšanje življenja ljudi v Evropi in drugod.

Press conference by Mariya Gabriel, Stella Kyriakides, and Virginijus Sinkevičius, European Commissioners, on the launch of EU missions to tackle major challenges

Namen misij EU je reševanje velikih izzivov na področju zdravja, podnebja in okolja ter doseganje visokih, navdušujočih ciljev na teh področjih.

Misije so novost programa Obzorje Evropa in izvirna zamisel v politiki EU. Povezujejo več služb Komisije pod vodstvom devetih članov kolegija komisarjev in komisark in bodo podpirale raziskave za uresničevanje glavnih prednostnih nalog Komisije ter iskanje odgovorov na nekatere izmed današnjih največjih izzivov: boj proti raku, prilagajanje podnebnim spremembam, varstvo oceanov, morij in voda, življenje v bolj zelenih mestih ter zagotavljanje zdravih tal in vode.

So novo orodje, ki zajema sklop ukrepov, kot so raziskovalni in inovacijski projekti, ukrepi politike in zakonodajne pobude, s katerimi naj bi dosegli konkretne cilje z velikim družbenim učinkom in v določenem roku. Namen petih misij bo najti rešitve za ključne svetovne izzive do leta 2030.

Komisija s sporočilom o misijah EU, ki je bilo sprejeto danes, daje misijam zeleno luč, potem ko so bili letos poleti odobreni njihovi individualni načrti.

Več:

Več informacij

Datum objave
29. september 2021