Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Načrt za digitalno preobrazbo družbe in gospodarstva

Evropska komisija je danes predlagala pot do digitalnega desetletja, tj. konkreten načrt za digitalno preobrazbo naše družbe in gospodarstva do leta 2030.

Načrt za digitalno preobrazbo družbe in gospodarstva

Predlagana pot do digitalnega desetletja bo digitalne ambicije EU za leto 2030 udejanjila v konkreten izvedbeni mehanizem. Vzpostavljen bo okvir upravljanja na podlagi letnega mehanizma sodelovanja z državami članicami za doseganje ciljev digitalnega desetletja za leto 2030 po vsej Uniji na področju digitalnih znanj in spretnosti, digitalnih infrastruktur, digitalizacije podjetij in javnih storitev.

Namen tega načrta je tudi opredeliti in izvajati obsežne digitalne projekte, ki vključujejo Komisijo in države članice.

Izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, Margrethe Vestager je povedala: »Evropska vizija za digitalno prihodnost je, da tehnologija opolnomoča ljudi. Zato danes predlagamo konkreten načrt za digitalno preobrazbo, ki nam prinaša prihodnost, v kateri bodo inovacije v službi podjetij in naših družb. Vzpostaviti nameravamo okvir upravljanja na podlagi letnega mehanizma sodelovanja za doseganje ciljev na področju digitalnih znanj in spretnosti, digitalnih infrastruktur, digitalizacije podjetij in javnih storitev.«

Pandemija je pokazala, da ima digitalna tehnologija osrednjo vlogo pri izgradnji trajnostne in uspešne prihodnosti. Kriza je zlasti razkrila razkorak med podjetji, ki so vešča digitalnih orodij, in podjetji, ki digitalnih rešitev še niso sprejela, ter izpostavila vrzel med dobro povezanimi mestnimi območji na eni strani ter podeželskimi in oddaljenimi območji na drugi strani.

Digitalizacija ponuja številne nove priložnosti na evropskem trgu, kjer leta 2020 ni bilo zapolnjenih več kot 500 000 prostih delovnih mest za strokovnjake za kibernetsko varnost in podatkovne strokovnjake.

Več:

Več informacij

Datum objave
15. september 2021