Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. september 2021Predviden čas branja: 2 min

Nagrade novega evropskega Bauhausa: med prejemniki tudi slovenska Hiša Zero Waste

Evropska komisija je danes razglasila 20 dobitnikov «nagrad novega evropskega Bauhausa» in nagrad za «vzhajajoče zvezde novega evropskega Bauhausa».

Nagrade novega evropskega Bauhausa: med prejemniki tudi slovenska Hiša Zero Waste

Nagrade so priznanje za dobre prakse, primere in koncepte, ki ponazarjajo vrednote novega evropskega Bauhausa, tj. trajnostnost, estetiko in vključenost.

Slovesna podelitev nagrad je potekala v Bruslju le en dan po sprejetju sporočila o novem evropskem Bauhausu, ki določa koncept novega evropskega Bauhausa ter številne ukrepe politike in možnosti financiranja.

V ožjem izboru je bilo 60 projektov, «nagrade novega evropskega Bauhausa» pa so bile podeljene v desetih različnih kategorijah. Zmagovalci vsake kategorije bodo prejeli 30 tisoč evrov.

Podeljenih je bilo tudi deset nagrad za «vzhajajoče zvezde novega evropskega Bauhausa» v višini po 15 tisoč evrov, ki podpirajo koncepte in zamisli talentov, mlajših od 30 let. V kategoriji «Stavbe, prenovljene v duhu krožnosti» je zmagovalka HIŠA ZERO WASTE iz Slovenije.

Predsednica Ursula von der Leyen je povedala: »Ti projekti dajejo veliko upanja za naš boj proti podnebnim spremembam in evropski zeleni dogovor. Nominiranci in dobitniki nagrad novega evropskega Bauhausa so dokaz, da spremembe niso le mogoče, temveč se že dogajajo v vseh sektorjih našega gospodarstva po vsej Evropski uniji. Veseli me, kako pobudo novega evropskega Bauhausa bogatijo mnogi prispevki, talenti, spretnosti, inovacije in raznolikost iz vse Evrope. Novi evropski Bauhaus združuje veliko vizijo evropskega zelenega dogovora z oprijemljivimi spremembami na terenu za izboljšanje našega vsakdanjega življenja.«

Za nagrade novega evropskega Bauhausa so se do 31. maja 2021 lahko prijavili državljani EU in državljani tretjih držav, če so se njihovi koncepti, zamisli in projekti dejansko razvili in/ali fizično nahajali v EU. Možne so bile tudi skupne/partnerske in konzorcijske prijave.

Za nagrade za «vzhajajoče zvezde novega evropskega Bauhausa» so se lahko prijavile osebe, ki so bile 31. maja 2021 mlajše od 30 let. Od 23. aprila do 1. junija 2021 je bilo prejetih več kot 2 tisoč prijav iz vseh držav članic EU.

Prijave, ki so izpolnjevale merila za upravičenost, so bile objavljene na spletišču, namenjenem javnemu glasovanju. Glasovali so lahko naročniki glasila novega evropskega Bauhausa.

Tri projekte z največ glasovi v vsaki kategoriji v posameznem sklopu so ocenili partnerji pobude novega evropskega Bauhausa. Za zagotovitev spoštovanja pravil je celoten postopek nadzorovala komisija za ocenjevanje, sestavljena iz predstavnikov služb Komisije.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
16. september 2021