Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. februar 2024Predstavništvo v Sloveniji

Naložbe v obnovo v Ukrajini

Evropska komisija in Mednarodna finančna korporacija (IFC), ki je članica Skupine Svetovne banke, sta podpisali sporazum o jamstvu za podporo naložbam, ki bodo prispevale k vključujoči in trajnostni obnovi Ukrajine.

EU-Ukrajina (evropska in ukrajinska zastava)
EU

Evropska unija bo s sporazumom zagotovila do 90 milijonov evrov finančnih jamstev za podporo naložbam v Ukrajini za program IFC. Pričakuje se, da bo to spodbudilo več kot 500 milijonov evrov zasebnih naložb v vseh sektorjih, vključno s proizvodnjo osnovne infrastrukture in blaga, spodbujanjem razogljičenja in ohranjanjem možnosti preživljanja.

IFC je leta 2022 začela izvajati program ukrepov za gospodarsko odpornost v višini 2 milijard USD za podporo ukrajinskemu zasebnemu sektorju. Od takrat je zagotovila financiranje v višini več kot 650 milijonov USD in mobilizirala več kot 400 milijonov USD za podporo tehnološkemu sektorju, kmetijski dejavnosti, kritičnemu izvozu in uvozu ter financiranju MSP.

Skupna podpora EU Ukrajini in njenemu prebivalstvu od začetka ruske vojne agresije znaša več kot 88 milijard evrov. To vključuje prispevke institucij EU in držav članic za gospodarsko, finančno, vojaško in humanitarno podporo ter za sprejem ukrajinskih beguncev v državah članicah EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
5. februar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji