Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. junij 2021

Naložbe v obliki lastniškega kapitala v prelomne inovacije presegajo 500 milijonov evrov

Evropska komisija je danes napovedala drugi krog neposrednih naložb v obliki lastniškega kapitala prek sklada Evropskega sveta za inovacije (EIC). 

GSMA Mobile World Congress 2016 (MWC16)

Sklad Evropskega sveta za inovacije je od svoje ustanovitve leta 2020 odobril 111 naložb v visoko inovativna zagonska podjetja ter mala in srednja podjetja (MSP) v skupni vrednosti več kot 500 milijonov evrov za povečanje prelomnih inovacij na področjih, kot so zdravje, krožno gospodarstvo in internet stvari.

V primerjavi s prvo januarsko napovedjo zajema današnja napoved 69 novih naložb. To je trdna podlaga za sklad Evropskega sveta za inovacije v okviru programa Obzorje Evropa, ki naj bi v naslednjih sedmih letih vložil več kot 3,5 milijarde evrov.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je povedala: »Sklad Evropskega sveta za inovacije se je razvil izredno hitro in se uveljavil kot nova sila pri naložbah EU v tehnologijo. Ta edinstvena oblika financiranja, ki združuje nepovratna sredstva in lastniški kapital, se je izkazala kot zelo privlačna za najobetavnejša evropska zagonska podjetja, saj jim zagotavlja sredstva za razvoj in širitev poslovanja v Evropi.«

Naložbe v obliki lastniškega kapitala v višini od 0,5 do 15 milijonov evrov na podjetje dopolnjujejo financiranje z nepovratnimi sredstvi v višini do 2,5 milijona evrov, ki je bilo že zagotovljeno prek Pospeševalca Evropskega sveta za inovacije. Pred vsemi naložbami zunanji strokovnjaki opravijo temeljito oceno, postopek skrbnega pregleda, ki ga nadzoruje investicijski odbor sklada Evropskega sveta za inovacije, upravni odbor sklada pa sprejme končno odločitev.

Več:

Več informacij

Datum objave
24. junij 2021