Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

NextGenerationEU: Evropska komisija uspešno izdala prvo zeleno obveznico za financiranje trajnostnega okrevanja

Evropska komisija je včeraj izdala prvo zeleno obveznico instrumenta NextGenerationEU, s katero je zbrala 12 milijard evrov, ki se bodo uporabili izključno za zelene in trajnostne naložbe po vsej EU.

NextGenerationEU: Evropska komisija uspešno izdala prvo zeleno obveznico za financiranje trajnostnega okrevanja

To je največja izdaja zelenih obveznic na svetu doslej. 

Z zelenimi obveznicami instrumenta NextGenerationEU bo EU postala daleč največja izdajateljica zelenih obveznic na svetu, s čimer bo znatno spodbudila trajnostne finančne trge in financirala bolj zeleno okrevanje EU po pandemiji.

Včerajšnja izdaja z močno preseženo stopnjo vpisa in odličnimi cenovnimi pogoji pomeni obetaven začetek programa zelenih obveznic instrumenta NextGenerationEU v vrednosti do 250 milijard evrov do konca leta 2026.

Povpraševanje po 15-letni obveznici z zapadlostjo 4. februarja 2037 je za več kot 11-krat preseglo razpoložljivost, knjiga naročil pa je presegla 135 milijard evrov. Zanimanje za obveznico so izrazili najrazličnejši vlagatelji.

Komisar Johannes Hahn, pristojen za proračun in upravo, je povedal: »Ta izdaja pomeni močan začetek programa zelenih obveznic instrumenta NextGenerationEU. EU je tako na dobri poti, da postane največja svetovna izdajateljica zelenih obveznic, kar je močan pokazatelj njene zavezanosti k trajnostnosti. Naša prihodnost je zelena in izredno pomembno je, da izkoristimo to priložnost in vlagateljem jasno pokažemo, da bodo njihova sredstva uporabljena za financiranje trajnostnega evropskega okrevanja.«

Več:

Več informacij

Datum objave
13. oktober 2021