Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. september 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nov pristop EU k odkrivanju raka

Evropska komisija je danes v okviru programa EU za presejanje raka iz evropskega načrta za boj proti raku predstavila nov pristop za podporo državam članicam pri obsežnejšem presejanju raka.

Press conference by Stella Kyriakides, European Commissioner, on a new approach to cancer screening

Cilj predlaganega priporočila, ki se osredotoča na odkrivanje raka v zgodnjih stadijih, je povečati število presejalnih pregledov, razširiti ciljne skupine in zajeti več vrst raka.

Ta novi pristop EU, ki temelji na najnovejših razpoložljivih znanstvenih dognanjih in dokazih, bo državam članicam pomagal zagotoviti, da bodo do leta 2025 na voljo presejalni pregledi za 90 % prebivalstva EU, ki izpolnjuje pogoje za presejalne programe za odkrivanje raka dojk, materničnega vratu ter debelega črevesa in danke. Novo priporočilo poleg tega razširja organizirano presejanje prebivalstva na dodatne vrste raka, in sicer na raka pljuč in prostate ter pod določenimi pogoji tudi na raka želodca.

Podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas je povedal: „Rak je za nas prednostna naloga na področju zdravja. V zadnjih dveh letih je pandemija COVID-19 negativno vplivala na preprečevanje, odkrivanje in diagnosticiranje te bolezni. Zgodnje odkrivanje raka je izjemno pomembno, saj povečuje možnosti zdravljenja in rešuje življenja. Zato moramo okrepiti presejanje po EU. Danes znova potrjujemo zavezanost, da se skupaj odločno zoperstavimo raku.“

Več:

Več informacij

Datum objave
20. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji