Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. januar 2023Predstavništvo v Sloveniji

Nov sveženj odločb o kršitvah zakonodaje EU

Komisija je sprejela nov sveženj odločb o kršitvah zakonodaje EU, saj nekatere države članice niso sporočile ukrepov, sprejetih za prenos direktiv EU v nacionalno zakonodajo.

Nov sveženj odločb o kršitvah zakonodaje EU (Foto: bronsti kip Themis, boginje pravičnosti, v ozadju pa delček evropske zastave)

V današnjem svežnju Komisija obravnava 25 držav članic, ki še niso sporočile ukrepov za popoln prenos štirih direktiv EU na področjih obdavčitve in carinske unije, pravosodja ter javnega zdravja.

Med njimi je tudi Slovenija, ki Komisije ni obvestila o ukrepih za prenos v nacionalno zakonodajo direktive Sveta o upravnem sodelovanju na področju obdavčevanja in direktive EU o zastopniških tožbah za varstvo kolektivnih interesov potrošnikov.

Zadevne države članice imajo zdaj dva meseca časa, da odgovorijo na uradni opomin in dokončajo prenos evropske zakonodaje v nacionalni pravni red. V nasprotnem primeru se Komisija lahko odloči državi izdati obrazloženo mnenje, ki je zadnje opozorilo pred morebitnim začetkom postopka pred Sodiščem EU.  

Več:

Več informacij

Datum objave
27. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji