Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Nova davčna opazovalnica EU za boj proti davčnim zlorabam

Evropska komisija je danes napovedala začetek delovanja davčne opazovalnice EU, novega raziskovalnega laboratorija za pomoč pri boju EU proti davčnim zlorabam.

Tax fraud

Davčna opazovalnica bo z vrhunskimi raziskavami, analizo in souporabo podatkov podpirala oblikovanje politik EU. Pri svojem raziskovanju bo povsem neodvisna in bo oblikovalcem politik zagotavljala objektivne informacije ter predlagala pobude, ki bi lahko prispevale k uspešnejšemu boju proti davčnim utajam, izogibanju davkom in agresivnemu davčnemu načrtovanju.

Komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je povedal: «Bolj kot kdaj koli je nujno, da ustavimo davčne zlorabe. Življenjskega pomena je, da zaščitimo javne prihodke, ki so nujni za podporo okrevanju in obsežnim naložbam, potrebnim za zeleni in digitalni prehod. Računam na davčno opazovalnico, ki bo izvajala raziskave na najvišji ravni, predstavljala inovativne zamisli ter spodbujala vključujočo in pluralistično razpravo o davčnih politikah po vsej EU.»

Opazovalnico bo vodil profesor Gabriel Zucman, sedež pa bo imela na pariški ekonomski fakulteti Ecole d'économie de Paris.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. junij 2021