Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Nova evropsko državljanska pobuda: Prepoved oglaševanja in sponzorstva fosilnih goriv.

Evropska komisija bo registrirala novo evropsko državljansko pobudo: Prepoved oglaševanja in sponzorstva fosilnih goriv.

European Union Capitals - Warsaw, Poland

Organizatorji pobude pozivajo Komisijo, naj predlaga zakonodajo za prepoved oglaševanja in sponzorstva fosilnih goriv, vseh vrst vozil, ki uporabljajo fosilna goriva (razen vozil, ki opravljajo storitve splošnega gospodarskega pomena) in vseh podjetij, ki se ukvarjajo s pridobivanjem, prečiščevanjem, dobavo, distribucijo in prodajo fosilnih goriv. Prepoved bi morala veljati tako na spletu kot tudi zunaj njega ter zajemati oglaševanje in sponzorstvo tudi v zvezi z izobraževanjem, znanostjo, javnimi prireditvami in medijskimi dogodki tretjih oseb.

Komisija na tej stopnji postopka še ni preučila vsebine pobude, temveč zgolj njeno pravno dopustnost. Če bo pobuda, v obdobju enoletnega zbiranja podpore, prejela milijon izjav o podpori iz vsaj sedmih držav, bo Komisija pobudo analizirala in se nanjo odzvala. Komisija se lahko odloči, da bo zahtevo, izraženo v državljanski pobudi, upoštevala ali ne, v obeh primerih pa mora svojo določitev obrazložiti.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
16. junij 2021