Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. november 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nova kritična infrastruktura v Afriki

Evropska unija, vladi Kameruna in Nigerije ter Afriška razvojna banka so danes odprli nov most čez reko Cross na mejnem prehodu Mfum-Ekok med Kamerunom in Nigerijo.

Nov most čez reko Cross na mejnem prehodu Mfum-Ekok med Kamerunom in Nigerijo.

Ta kritična infrastruktura vključuje tudi nov skupni mejni prehod v Mfumu (Nigerija) in je del koridorja med državama Bamena-Enugu, ki ga podpira EU. Novi most in novi mejni prehod sta pomemben dokaz večje podpore EU afriškim partnerjem, s pomočjo katerih se bo razvijal kmetijski pašni potencial regije, s katerim se bo povečal dohodek prebivalstva. Nigerija in Kamerun bosta bolje povezana, okrepili se bodo tudi povezovanje, trgovina in pretok blaga in oseb med Gospodarsko skupnostjo zahodnoafriških držav (ECOWAS) in Gospodarsko skupnostjo srednjeafriških držav (ECCAS).

Komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen je dejala: „Danes je pomemben korak k izboljšanju prometnih in trgovinskih povezav med Kamerunom in Nigerijo ter širše med Zahodno in Srednjo Afriko. Ta most ni le konkretna infrastruktura, temveč tudi obljuba za večje gospodarsko povezovanje in posledično za več poslovnih priložnosti in rast. Ta cilj je tudi v središču strategije EU Global Gateway za vzpostavitev zanesljivih in trajnostnih povezav v korist ljudi.“ Evropska unija je za projekt prispevala 25 milijonov EUR nepovratnih sredstev, s čimer je mobilizirala 259 milijonov EUR iz Afriške razvojne banke. 

Več:

Več informacij

Datum objave
3. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji