Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. november 2023Predstavništvo v Sloveniji

Nova pravila EU o potrošniških kreditih za zaščito potrošnikov

V nedeljo, 19. novembra, začnejo veljati nova pravila EU o potrošniških kreditih za zaščito potrošnikov.

V nedeljo, 19. novembra, začnejo veljati nova pravila EU o potrošniških kreditih za zaščito potrošnikov. To bo potrošnikom, ki svoje projekte in blago financirajo s krediti, omogočilo, da se bolje zavedajo stroškov financiranja in da se bolje zaščitijo pred tveganji novih oblik kreditov.

To bo potrošnikom, ki svoje projekte in blago financirajo s krediti, omogočilo, da se bolje zavedajo stroškov financiranja in da se bolje zaščitijo pred tveganji novih oblik kreditov, ki se ponujajo na spletu. Ne glede na to, ali potrošniki najamejo avtomobil, financirajo svoje spletne nakupe, počitnice ali projekte, povezane z obnovo hiš, je z novo zakonodajo manj verjetno, da se bodo prezadolžili.

»Potrošniški krediti lahko številnim strankam pomagajo, da si privoščijo vse vrste blaga in projektov. Če pa so stroški kredita pretirani, pogoji kredita nejasni ali njegove posledice niso skrbno ocenjene, kredit postane tveganje,« je pojasnila podpredsednica za vrednote in preglednost Vera Jourová in poudarila, da bodo nova pravila potrošnikom omogočila, da se izognejo takšnim tveganjem.

Države članice morajo direktivo v nacionalno zakonodajo prenesti do 20. novembra 2025. 

Več:

Več informacij

Datum objave
17. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji