Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. junij 2021

Nova pravila o DDV za spletno nakupovanje

Jutri bodo začela veljati nova pravila o davku na dodano vrednost (DDV) za spletno nakupovanje.

VAT taxation: proposal for a single EU VAT area

Nova pravila so del prizadevanj za zagotovitev bolj enakih konkurenčnih pogojev za vsa podjetja, poenostavitev čezmejnega e-trgovanja in uvedbo večje preglednosti za kupce v EU v zvezi z oblikovanjem cen in potrošniško izbiro.

S 1. julijem 2021 bodo uvedene številne spremembe načina obračunavanja DDV pri spletni prodaji, in sicer glede na to, ali potrošniki in potrošnice kupujejo pri trgovcih v EU ali zunaj nje. V sedanjem sistemu je blago z vrednostjo manj kot 22 evrov, ki ga v EU uvozijo podjetja iz tretjih držav, oproščeno plačila DDV. Od jutri pa bo ta oprostitev odpravljena, tako da se bo DDV obračunal za vse blago, ki vstopa v EU, prav tako kot se obračuna za blago, ki ga prodajajo podjetja iz EU.

Trenutno morajo imeti prodajalci, ki se ukvarjajo z e-trgovanjem, identifikacijo za namene DDV v vsaki državi članici, v kateri imajo promet nad določenim skupnim pragom, ki pa je po državah članicah različen. S 1. julijem bo te različne pragove nadomestil en sam skupni prag EU v višini 10 000 evrov, nad katerim bo treba DDV plačati v državi članici, v katero je dobavljeno blago. Da bi tem podjetjem poenostavili poslovanje in jim močno olajšali prodajo v druge države članice, se lahko spletni prodajalci zdaj registrirajo na elektronskem portalu „vse na enem mestu“, kjer lahko uredijo vse svoje obveznosti v zvezi z DDV za prodajo po vsej EU.

Sistem DDV je bil v EU nazadnje posodobljen leta 1993 in ni sledil rasti čezmejnega e-trgovanja, ki je v zadnjih letih preoblikovalo sektor prodaje na drobno. Koronavirusna pandemija je še pospešila razcvet spletne prodaje na drobno in vnovič pokazala potrebo po spremembi, s katero bi zagotovili, da se DDV na spletno prodajo plača državi potrošnika. Nova pravila poleg tega rešujejo tudi potrebo po poenostavitvi trgovanja tako za kupce kot za trgovce.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
28. junij 2021