Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nova pravila o izjemah pri uporabi živega srebra v sijalkah

Komisija je danes sprejela sveženj pravil o izjemah pri uporabi živega srebra v sijalkah.

EU energy labels (family)

Komisija je danes sprejela sveženj pravil o izjemah pri uporabi živega srebra v sijalkah. V skladu s pravili EU, ki omejujejo uporabo nekaterih nevarnih snovi v električni in elektronski opremi (direktiva 2011/65/EU), elektroniki, ki vsebuje živo srebro, vstop na trg ni dovoljen, razen če Komisija odobri časovno omejene izjeme za posebno uporabo.

Večina teh izjem za splošno razsvetljavo bo ukinjena, saj je Komisija v ocenah, ki jih je izvedla od leta 2016, ugotovila, da so varne alternative brez živega srebra široko dostopne za fluorescenčne sijalke.

Izvršni podpredsednik Komisije za evropski zeleni dogovor Frans Timmermans je dejal: »Kemikalije so sestavni del našega vsakdanjega življenja in nam omogočajo razvoj inovativnih rešitev za okolju prijaznejše gospodarstvo. Vendar moramo zagotoviti, da se kemikalije proizvajajo in uporabljajo na način, ki ne škoduje zdravju ljudi in okolju. Zlasti je pomembno, da se v vsakodnevnih potrošniških izdelkih, kot so sijalke, preneha uporabljati najbolj škodljive kemikalije, kot je živo srebro.«

Več:

Več informacij

Datum objave
17. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji