Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Posodobljen protokol o varnosti v letalstvu

Danes sta Agencija Evropske unije za varnost v letalstvu (EASA) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) izdala novo različico protokola o varnosti v letalstvu.

EU Digital COVID Certificate - Scanning system at the airport

Protokol zajema jasne operativne smernice in priporočila za zdravju varna letalska potovanja, ki dopolnjujejo že obstoječe pobude EU kot je digitalno potrdilo EU o COVID-19.

Prav tako upošteva razvoj in širjenje novih variant virusa in potek programov cepljenja proti COVID-19. V zvezi s tem je poudarjena potreba po ohranitvi trenutnih ukrepov kot so nošenje zaščitnih mask, dobra higiena in medosebna razdalja.

«Ko se potniki pripravljajo za poletna potovanja in se industrija sooča z velikim navalom prometa, je potrebno zagotoviti, da varni pogoji ostanejo norma. Z novimi smernicami EASA/ECDC preverjanje dokazil o cepljenju in digitalnih potrdil EU o COVID-19 s strani držav članic, ne sme povzročiti prenatrpanih letališč. Zdravje in varnost potnikov ter članov posadk ostajata naša prednostna naloga, prav tako so naša priporočila v celoti skladna z najnovejšimi znanstvenimi dokazi in epidemiološkimi informacijami,» je dejala evropska komisarka za promet Adina Vălean.

Protokol bo s svojimi nezavezujočimi priporočili državam članicam pomagal zagotoviti usklajen pristop po vsej Evropi.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
17. junij 2021