Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. november 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nova pravila za hitrejše uvajanja obnovljivih virov energije

Evropska komisija je danes predstavila nov zakonodajni predlog za pospešitev uvajanja obnovljivih virov energije za nadaljnjo odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv.

The island of Samsoe: an example of a self-sufficient community in renewable energy

Novi okvir naj bi odpravil nekatere ovire v zvezi z upravnimi postopki za naložbe v obnovljive vire energije, ki so pogosto dolgotrajni in zapleteni. 

V skladu s predlogom bi se obrati za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov šteli za obrate v prevladujočem javnem interesu. Predlog nadalje pojasnjuje nekatera pravila iz direktive EU pticah in habitatih ter poenostavlja postopke za izdajo dovoljenj za namestitev opreme za pridobivanje sončne energije. Poenostavljeni bodo tudi postopki izdaje dovoljenj za ponovno uporabo obratov za čisto energijo. Prav tako se spreminjajo roki za izdajo dovoljenj za namestitev toplotnih črpalk ter njihovo priključitev na omrežje. 

Današnji predlog bo veljal eno leto, tj. obdobje, potrebno za prenos direktive o energiji iz obnovljivih virov v državah članicah. Predlog dopolnjuje prejšnje nujne ukrepe za reševanje izrednih razmer na energetskih trgih in pospešitev prehoda na čisto energijo.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
9. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji