Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. marec 2021Predviden čas branja: 1 min

Nova strategija o pravicah invalidov 2021-2030

Evropska komisija je danes predstavila ambiciozno strategijo o pravicah invalidov za obdobje 2021–2030, ki jim bo zagotovila, da bodo lahko tako kot vsi ostali polno sodelovali v družbi znotraj EU in zunaj nje. Čeprav je bil v zadnjih desetletjih dosežen napredek pri dostopu do zdravstvenega varstva, izobraževanja, zaposlitve, rekreacijskih dejavnosti in udeležbe v političnem življenju, se invalidi namreč še vedno soočajo s številnimi ovirami.

Ta desetletna strategija določa ključne pobude v zvezi s tremi poglavitnimi temami: pravice v okviru EU; neodvisno življenje in samostojnost ter nediskriminacija in enake možnosti.

Podpredsednica za vrednote in preglednost Vera Jourová je dejala: »Varstvo pravic invalidov mora biti v središču naših prizadevanj, tudi pri našem odzivu na koronavirus. Invalidi so bili med tistimi, ki jih je kriza zaradi COVID-19 najbolj prizadela. S svojimi prizadevanji moramo zagotoviti, da se kakovost življenja invalidov izboljša in da so njihove pravice zajamčene!«

Nova strategija temelji na prejšnji strategiji, tj. evropski strategiji o invalidnosti za obdobje 2010–2020, in prispeva k izvajanju evropskega stebra socialnih pravic, za katerega bo Komisija ta teden sprejela akcijski načrt in ki služi kot vodilo za politike zaposlovanja in socialne politike v Evropi.

Več:

Več informacij

Datum objave
3. marec 2021