Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. november 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nove smernice za prenovljen okvir gospodarskega upravljanja EU

Evropska komisija je danes predstavila nove smernice za prenovljen okvir gospodarskega upravljanja EU, ki naj bi okrepil vzdržnost dolga ter spodbudil vključujočo in trajnostno rast z naložbami in reformami.  

Press conference by Valdis Dombrovskis, Executive Vice-President of the European Commission, and Paolo Gentiloni, European Commissioner, on the Economic Governance Review

Temelj novega predloga so nacionalni srednjeročni fiskalno-strukturni načrti, ki bi vsebovali fiskalnereformne in naložbene cilje. Države članice bi imele več manevrskega prostora pri določanju fiskalnega prilagajanja, kar bi okrepilo nacionalno odgovornost za njihove fiskalne usmeritve.

Predlog vsebuje tudi strožja orodja za izvrševanje za zagotavljanje izvajanja načrtov. Postopek v zvezi s čezmernim primanjkljajem na podlagi primanjkljaja bi se ohranil, medtem ko bi se postopek na podlagi dolga okrepil. Ta bi se aktiviral, ko država članica z dolgom nad 60 % BDP ne bi spoštovala dogovorjenega načrta odhodkov.

Poleg tega naj bi države članice na podlagi okrepljenega dialoga s Komisijo v srednjeročne načrte vključile reforme in naložbe, potrebne za učinkovitejše preprečevanje in odpravljanje škodljivih neravnovesij.

Države članice in Komisija naj bi dosegle dogovor o reformi gospodarskega upravljanja pred proračunskimi postopki držav članic za leto 2024. 

Več:

Več informacij

Datum objave
9. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji