Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Novi evropski letalski varnostni seznam

Evropska komisija je danes posodobila evropski letalski varnostni seznam, ki vključuje letalske prevoznike, ki jim je zaradi neizpolnjevanja mednarodnih varnostnih standardov prepovedano ali omejeno opravljanje letov v Evropski uniji.

Aerial coastal surveillance conducted by the European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders (Frontex) in Greece

Po današnji posodobitvi seznama so bile vse letalske družbe, certificirane v Moldaviji, odstranjene s seznama, saj je država izvedla ustrezne izboljšave. Ena letalska družba iz Rusije pa je bila dodana na seznam, saj ne izpolnjuje mednarodnih standardov.

»Zagotavljanje najvišje ravni varnosti v zračnem prometu je najpomembnejša prednostna naloga. Evropski letalski varnostni seznam še naprej ostaja eno izmed najbolj učinkovitih orodij za zagotavljanje varnosti. Zelo sem zadovoljna, da lahko po dveh letih intenzivnega dela s seznama umaknemo vse letalske družbe iz Moldavije, kar pomeni, da bodo lahko ponovno letele v EU. To je dokaz, da trdo delo in tesno sodelovanje prinašata rezultate,« je dejala evropska komisarka za promet Adina Vălean.

Letalski varnostni seznam EU ne prispeva le k ohranjanju visoke ravni varnosti v EU, temveč je postal tudi pomembno preventivno sredstvo, saj države z varnostnimi težavami spodbuja k odpravi le-teh, preden je potrebna prepoved.

Več:

Več informacij

Datum objave
25. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji