Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. junij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Novi predlogi v podporo čistemu in sodobnemu pomorskemu prometu

Evropska komisija je danes predstavila pet zakonodajnih predlogov za posodobitev pravil EU o pomorski varnosti in preprečevanju onesnaževanja morja z ladij.

Preiskovanje pomorskih nesreč (Foto: velika potniška ladja na morju)

Ker 75 % zunanje trgovine EU poteka po morju, pomorski promet ni le arterija globaliziranega gospodarstva, temveč tudi vitalna vez za otoke EU ter obrobne in oddaljene pomorske regije. Čeprav je pomorska varnost v vodah EU trenutno zelo visoka z redkimi smrtnimi žrtvami in brez večjih razlitij nafte, se vsako leto še vedno poroča o več kot 2000 pomorskih nesrečah in incidentih.

Današnji sveženj predlogov odraža najnovejši svetovni razvoj, zagotavlja, da so države članice ustrezno opremljene za izvajanje inšpekcijskih pregledov, pri čemer se opira na strokovno znanje Evropske agencije za pomorsko varnost (EMSA) ter spodbuja digitalizacijo za povečanje učinkovitosti in boljšo izmenjavo informacij med upravami.

»Naši visoki standardi pomorske varnosti so v zadnjih letih preprečili večje nesreče. Vendar ne smemo počivati na lovorikah. Budno moramo spremljati nove izzive in čim bolje izkoristiti najnovejše tehnologije,« je poudarila evropska komisarka za promet Adina Vălean.

Predloge bosta zdaj obravnavala Evropski parlament in Svet po rednem zakonodajnem postopku.

Kot je določeno v zelenem dogovoru EUstrategiji za pametno in trajnostno mobilnost ter akcijskem načrtu za ničelno onesnaževanje, si Komisija želi ladijski promet usmeriti na pot k ničelnim emisijam, onesnaževanju in brez nesreč.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji