Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. maj 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Novi predpisi EU za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami na spletu

Evropska komisija je danes predlagala novo zakonodajo EU za zaščito otrok pred spolnimi zlorabamina spletu.

Internet security for children - Tablet and laptop

V skladu s predlaganimi pravili bodo morali ponudniki storitev pri svojih storitvah odkrivati, naznanjati in odstranjevati posnetke spolnih zlorab otrok. Prav tako bodo morali ocenjevati in ublažiti tveganje za zlorabo svojih storitev, sprejeti ukrepi pa bodo morali biti sorazmerni s tveganjem.

Novo neodvisno središče EU za boj proti spolni zlorabi otrok pa bo olajšalo prizadevanja ponudnikov storitev in delovalo kot središče strokovnega znanja. Zagotavljalo bo informacije o odkritih posnetkih, analiziralo poročila ponudnikov in jih posredovalo organom pregona za nadaljnje ukrepanje ter zagotavljalo podporo žrtvam.

Nova pravila bodo pripomogla k reševanju otrok pred nadaljnjimi zlorabami, preprečevanju ponovnega pojavljanja gradiva in privedbi storilcev kaznivih dejanj pred sodišče. Samo v letu 2021 je bilo prijavljenih 85 milijonov slik in videoposnetkov, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok, še veliko več pa jih ostaja neprijavljenih. Število potrjenih spolnih zlorab se je lani glede na prejšnje leto povečalo za 64 %.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
11. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji