Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Ukrepi Marie Skłodowske-Curie: v letu 2021 raziskovalcem in organizacijam 822 milijonov evrov

Evropska komisija je danes napovedala nove razpise za podporo usposabljanju, izpopolnjevanju znanj in spretnosti ter poklicnemu razvoju raziskovalcev v okviru ukrepovMarie Skłodowske-Curie.

Ukrepi Marie Skłodowske-Curie

V letu 2021 bo Komisija raziskovalce in organizacije podprla z 822 milijoni evrov. Razpisi sledijo sprejetju programa dela Obzorja Evropa za obdobje 2021–2022.

Ukrepi Marie Skłodowske-Curie s skupnim proračunom 6,6 milijarde evrov za obdobje 2021–2027 podpirajo raziskovalce z vsega sveta na vseh stopnjah njihove poklicne poti in na vseh področjih. Koristijo tudi institucijam, saj podpirajo odlične doktorske in podoktorske programe, skupne raziskave ter projekte na področju inovacij, s čimer krepijo njihovo privlačnost in prepoznavnost v svetovnem merilu ter spodbujajo sodelovanje zunaj akademskih krogov, tudi z malimi, srednjimi in velikimi podjetji.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je povedala: «Kriza zaradi COVID-19 je znova opozorila na to, kako zelo je Evropa odvisna od visoko usposobljenih raziskovalcev, ki lahko zaznajo prihodnje izzive in se spoprimejo z njimi. Prav tako je pokazala, kako pomembna sta obveščanje oblikovalcev politik in javnosti o znanstvenih dokazih ter medsektorsko sodelovanje. Pri tem so ukrepi Marie Skłodowske-Curie ključni instrument. Ta program že od začetka izvajanja pred 25 leti spodbuja ženske in moške, da se odločijo za raziskovalne poklice, ter povečuje privlačnost Evrope za vrhunske talente z vsega sveta.»

Več:

Več informacij

Datum objave
22. junij 2021