Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Novi ukrepi za okrepitev evropskih kapitalskih trgov

Evropska komisija je danes sprejela sveženj ukrepov za izboljšanje sposobnosti podjetij za zbiranje kapitala po vsej EU in zagotovitev, da Evropejci in Evropejke dobijo kar največ za svoje prihranke in naložbe.

Novi ukrepi za okrepitev evropskih kapitalskih trgov

Današnji predlogi bodo vlagateljem zagotovili boljši dostop do podatkov o podjetjih in trgovanju. Ukrepi bodo tudi spodbudili dolgoročne naložbe ter omogočili enostavnejšo in varnejšo čezmejno prodajo investicijskih skladov. Na splošno bodo današnji predlogi bolje povezali podjetja EU z vlagatelji, izboljšali dostop podjetij do financiranja, razširili naložbene priložnosti za male vlagatelje in nadalje povezali kapitalske trge EU.

Izvršni podpredsednik za gospodarstvo za ljudi Valdis Dombrovskis je dejal: »Evropa potrebuje živahne in povezane kapitalske trge, da bi spodbudila realno gospodarstvo in okrevala po krizi zaradi COVID-19. Z današnjimi predlogi smo naredili pomemben korak k oblikovanju unije kapitalskih trgov. To je pomembno za rast gospodarstva EU. Rezultate bomo dosegli z izboljšanjem dostopa do podatkov o podjetjih in trgovanju ter usmerjanjem naložb v trajnostne in digitalne prednostne naloge. Današnji sveženj je močno osredotočen na pomoč malim podjetjem na majhnih kapitalskih trgih ter malim in srednjim podjetjem olajša iskanje različnih virov financiranja in dostop do njih. Prav tako bo okrepil mednarodno konkurenčnost EU z vidika prostora za trgovanje.«

Več:

Več informacij

Datum objave
25. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji