Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. april 2023Predstavništvo v Sloveniji

Novinarji na obisk v raziskovalne ustanove po vsej Evropi

Evropski raziskovalni svet (ERC) je izbral konzorcij organizacij, ki bo prejel nepovratna sredstva v višini 1,5 milijona evrov za vzpostavitev programa, ki bo znanstvenim novinarjem omogočil bivanje v raziskovalnih ustanovah po vsej Evropi.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the Brussels European Council

Projekt »FRONTIERS«, ki je bil izbran na javnem razpisu za zbiranje predlogov, naj bi potekal od leta 2023 do leta 2027. Do 40 znanstvenih novinarjev bo imelo možnost, da v raziskovalnih skupinah preživijo od 3 do 5 mesecev ter se učijo in delajo pri projektih poglobljenega poročanja. Projekt bo novinarjem pomagal pri vključevanju v raziskovalno okolje ter interakciji z znanstveniki in raziskovalci.

V programu bodo lahko sodelovali raziskovalni centri in univerze, ki izvajajo pionirske raziskave na katerem koli področju znanja.

»Za učinkovito komuniciranje o raziskavah in boju proti dezinformacijam potrebujemo predane novinarje in strokovnjake. To pobudo pozdravljam, saj več kot se naučimo o koristih znanosti, močnejše so vezi med državljani in raziskovalci. Prepričana sem, da so te povezave ključno gonilo za prihodnost znanosti, in veseli me, da novinarji prispevajo k temu cilju,« je pojasnila evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Poleg glavnega cilja spodbujanja neodvisnega znanstvenega novinarstva bo projekt prispeval h krepitvi zaupanja javnosti v znanost ter k boju proti dezinformacijam in izboljšanju odpornosti nanje.

Konzorcij sestavljajo Center za etiko v znanosti in novinarstvu (Italija), Univerza NOVA v Lizboni (Portugalska), Univerza Pompeu Fabri (Španija) in Enspire Science (Izrael), ki je koordinator projekta.

Več:

Več informacij

Datum objave
13. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji