Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. avgust 2022Predstavništvo v Sloveniji

Novo orodje za oceno tveganja požarov v naravi

Evropska komisija je predstavila prvo vseevropsko oceno tveganja požarov v naravi, ki bo zagotavljalo usklajene podatke in primerljivo oceno tveganj požarov v naravi med državami v vseevropski regiji in pomagalo pri varovanju življenj in okolja.

Visit of Virginijus Sinkevičius, European Commissioner, to France

Evropska komisija je predstavila prvo vseevropsko oceno tveganja požarov v naravi. To novo orodje zagotavlja usklajene podatke in primerljivo oceno tveganj požarov v naravi med državami v vseevropski regiji, kar bo  EU, njenim državam članicam in drugim državam v omenjeni regiji pomagalo pri varovanju življenj in naravnega okolja.

Orodje, ki na podlagi podatkov, zbranih v zadnjih 20 letih, omogoča pregled strukturnega tveganja požarov v naravi v današnjem času, je rezultat sodelovanja med Komisijo in strokovnjaki za požare iz 43 držav. Odgovarja na izziv uporabe različnih metod ocenjevanja požarov za različna ozemlja, ki lahko ovira ocenjevanje tveganj zlasti v tistih regijah, kjer čezmejni požari hkrati prizadenejo več držav.

Na nacionalni ravni je orodje lahko v pomoč vladam in organom za obvladovanje nesreč pri vključevanju kazalnikov ocene tveganja v načrte za preprečevanje, blažitev in pripravljenost, kar je zlasti pomembno za države, ki so izpostavljene požarom.

Ocena tveganja požarov v naravi bo podprla pobude EU, kot so mehanizem na področju civilne zaščite, Solidarnostni sklad EU ali izvajanje uredbe o razvoju podeželja, ter tako prispevala k določitvi, katera območja so izpostavljena srednjemu in visokemu tveganju požarov.

Za pomoč pri spopadanju držav članic in sosednjih držav z letošnjimi poletnimi uničujočimi gozdnimi požari, tudi na slovenskem Krasu, je EU podporo, kot so gasilska letala, osebje in helikopterji, mobilizirala prek mehanizma na področju civilne zaščite in rescEU.

Več:

Več informacij

Datum objave
5. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji