Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. marec 2021Predviden čas branja: 1 min

Ob mednarodnem dnevu žena: za ženske pandemija še posebej travmatična

Evropska komisija je pred mednarodnim dnevom žena podala izjavo, v kateri je med drugim izpostavila vlogo žensk v času koronavirusne krize: »Preteklo leto je bilo težko. Pandemija COVID-19 ne prizanaša nikomur, še posebno velik izziv pa je za ženske po vsem svetu. Zdravnice, medicinske sestre, učiteljice, prodajalke – delovna mesta, ki jih pogosto zasedajo ženske – so v pandemiji na prvi črti. Ob vsem tem morajo tudi doma prevzeti več odgovornosti.«

Ta izjava sledi današnji objavi poročila o enakosti spolov v EU, iz katerega je razvidno, da je pandemija COVID-19 negativno vplivala na ženske.

Pandemija je zaostrila obstoječe neenakosti med ženskami in moškimi na skoraj vseh področjih življenja, tako v Evropi kot zunaj nje. Obenem pa enakost spolov še nikoli ni bila tako visoko na politični agendi EU in Komisija si je močno prizadevala za izvajanje strategije za enakost spolov, sprejete pred enim letom.

Vpliv pandemije je bil večplasten: države članice so zabeležile porast nasilja v družini; ženske so bile na prvi črti v boju proti pandemiji, saj predstavljajo 76 % zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu ter 86 % zaposlenih v osebni negi; pandemija je močno prizadela ženske na trgu dela, saj so prekomerno zastopane v sektorjih, ki jih je kriza najbolj prizadela, ker jih ni mogoče opravljati na daljavo; omejitve gibanja so močno vplivale na neplačano oskrbo ter usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja, saj so ženske v povprečju porabile 62 ur na teden za skrb za otroke (moški 36 ur) in 23 ur na teden za delo v gospodinjstvu (moški 15 ur); opazno pa je tudi izrazito pomanjkanje žensk v organih odločanja v zvezi s COVID-19.

Za boljše spremljanje napredka v vsaki od 27 držav članic Komisija z današnjim dnem vzpostavlja portal za spremljanje izvajanja strategije za enakost spolov.

Več:

Več informacij

Datum objave
5. marec 2021