Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. november 2022Predstavništvo v Sloveniji

Obletnica evropskega stebra socialnih pravic

Evropska unija danes na prvem evropskem forumu za zaposlovanje in socialne pravice obeležuje peto obletnico evropskega stebra socialnih pravic, ki določa 20 vodilnih pravic in načel za močno socialno Evropo v 21. stoletju.

Tristranski socialni vrh

Na forumu bodo predstavljeni doseženi napredek in prihodnji ukrepi.

Po tem, ko so Evropski parlament, Svet in Komisija leta 2017 razglasili omenjeni steber, so voditelji EU, socialni partnerji in organizacije civilne družbe to zavezo leta 2021 potrdili še na socialnem vrhu v Portu. Komisija je v teh petih letih predstavila več kot 130 pobud za izvajanje stebra v državah članicah ter uresničitev socialne Evrope, ki je pravična, vključujoča in polna priložnosti.

Te pobude so bile sprejete na najrazličnejših področjih, od preglednosti in enakosti plačil za moške in ženskeminimalnih plač in vlaganja v spretnosti do odpravljanja revščine otrokminimalnega dohodka ter skrbi za varnost in zdravje delavcev in delavk.

Po močnem socialno-ekonomskem okrevanju po pandemiji COVID-19 načela stebra ostajajo pomembna tudi v sedanjih razmerah, ko se zaradi visokih cen, ki so se še povišale po ruski invaziji na Ukrajino, številna gospodinjstva le s težavo prebijajo iz meseca v mesec. 

Komisija je marca lani predstavila akcijski načrt za evropski steber socialnih pravic. Doslej je že sprejela ali začela izvajati veliko večino ukrepov iz tega načrta. 

Vlade držav članic EU so potrdile socialne cilje EU do leta 2030, vključene v akcijski načrt za evropski steber socialnih pravic, in predstavile nacionalne prispevke k doseganju teh ciljev. Zaveze držav članic bodo Uniji omogočile, da zanesljivo uresniči ali celo preseže cilje EU

Več:

Več informacij

Datum objave
17. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji