Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. november 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Obnova Ukrajine: okrepljena podpora poškodovanemu energetskemu sektorju te države

Evropska komisarka za energijo K. Simson je obiskala Ukrajino, kjer je s predsednikom Zelenskim, ministrom za energijo Galushčenkom in mednarodnimi partnerji razpravljala o takojšnji konkretni podpori poškodovanemu energetskemu sektorju te države.

EU - Ukraine
EU

Vztrajno in namerno osredotočanje Rusije pri svojih napadih na ukrajinsko energetsko infrastrukturo v zadnjih tednih in mesecih je prizadelo več kot 30 % energetskega sistema države. Komisarka Simson je v Kijevu dejala: „V vojni proti Ukrajini je Rusija energijo spremenila v bojišče. EU se bo na tem bojišču borila z ramo ob rami z Ukrajino. Rusija se pri svojih napadih namerno osredotoča na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, da bi povečala trpljenje ljudi v prihajajoči zimi. Naša glavna prednostna naloga je zaščititi milijone družin v Ukrajini pred mrazom in temo. Potrebujemo skupna prizadevanja vlad, institucij in zasebnih podjetij v EU in zunaj nje, da bi našo podporo še povečali.“
Evropska unija je skupaj z državami članicami in zasebnimi podjetji Ukrajini že zagotovila več milijonov evrov nujne energetske opreme. Poleg tega je bilo 25,5 milijona EUR danih na voljo za kritje najnujnejših potreb prek sklada za energetsko podporo Ukrajini, ki ga je Komisija ustanovila z Energetsko skupnostjo. Komisija, ukrajinsko ministrstvo za energijo in Energetska skupnost bodo v prihodnjih dneh skupaj začeli izvajati namensko kampanjo za mobilizacijo zasebnega sektorja s ciljem zagotovitve nadaljnje podpore.
 

Več informacij

Datum objave
3. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji