Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Poročilo o stanju energetske unije 2021

V letu 2020, zaznamovanem z gospodarskim nazadovanjem zaradi pandemije COVID-19, so obnovljivi viri energije prvič presegli fosilna goriva kot glavni vir energije v EU, emisije toplogrednih plinov pa so se v primerjavi z letom 1990 zmanjšale za 31%.

Energy Union
EU

Komisija je danes sprejela poročilo o stanju energetske unije za leto 2021, v katerem je ocenila napredek EU pri izvajanju prehoda na čisto energijo skoraj dve leti po začetku evropskega zelenega dogovora.

Čeprav obstajajo številni spodbudni trendi, bodo potrebna večja prizadevanja za doseganje zmanjšanja neto emisij za vsaj 55 % do leta 2030 in podnebne nevtralnosti do leta 2050. Podatke pa bo treba naslednje leto skrbno analizirati, da bi razumeli dolgoročnejše trende po pandemiji COVID-19.

Poročilu o energetski uniji sta priložena priloga o energetskih subvencijah v EU in poročilo o napredku na področju konkurenčnosti sektorja čiste energije. Poleg tega je Komisija sprejela tri poročila o napredku podnebnih politik EU v letu 2020: poročilo EU o napredku na področju podnebnih ukrepov, poročilo o stanju evropskega trga ogljika in poročilo o kakovosti motornega bencina in dizelskih goriv.

Več:

Več informacij

Datum objave
26. oktober 2021