Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. januar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Ocena programa Obzorje 2020

Danes objavljena ocena programa Obzorje 2020 kaže, da se naložbe v raziskave in inovacije v EU zelo obrestujejo.

Vrh Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo  (Foto: izrisana žarnica na fotografiji travnika)

Ta program EU za raziskave in inovacije, ki se je izvajal med letoma 2014 in 2020 s proračunom v višini skoraj 80 milijard evrov, je namreč pomembno prispeval k izgradnji družbe in gospodarstva EU, ki temeljita na znanju in inovacijah, prebivalcem pa je omogočil veliko več koristi, kot bi to bilo mogoče doseči na nacionalni ali regionalni ravni.

Omogočanje hitrega odziva na izbruhe COVID-19, ebole in zike ter odločilen prispevek k znanosti o podnebju sta le nekaj primerov oprijemljivega učinka programa Obzorje 2020. Iz danes objavljene ocene izhaja tudi, da bo vsak evro, ki je bil namenjen programu, do leta 2040 prinesel pet evrov koristi za državljane EU, kar dokazuje, da so naložbe v raziskave in inovacije za evropsko družbo zelo stroškovno učinkovite.

Spoznanja in ugotovitve te končne ocene programa Obzorje 2020 bodo imeli ključno vlogo ne le pri oblikovanju tekočega izvajanja programa Obzorje Evropa, temveč tudi pri vplivanju na razvoj politike za prihodnje pobude na področju raziskav in inovacij. 

Več:

Več informacij

Datum objave
29. januar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji