Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. februar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Odstopanja od pravil skupne kmetijske politike

Evropska komisija je predlagala, da se kmetom v EU omogoči, da za leto 2024 izkoristijo odstopanja od pravil skupne kmetijske politike, na podlagi katerih morajo nekatera območja ostati neproduktivna. 

Odstopanja od pravil skupne kmetijske politike (Foto: Traktor z ralom na polju orje zemljo)

Predlog Komisije tako zagotavlja prvi konkreten odziv politike za obravnavo pomislekov kmetov v zvezi z dohodki, hkrati pa je skrbno umerjen tako, da zagotavlja pravo ravnovesje med zagotavljanjem ustrezne pomoči kmetom na eni strani ter zaščito biotske raznovrstnosti in kakovosti tal na drugi strani.

»Kmetje so hrbtenica prehranske varnosti EU in jedro naših podeželskih območij. Trajna zaveza Komisije se uresničuje s proračunom skupne kmetijske politike v vrednosti 386,7 milijarde evrov, kar prispeva k stabilizaciji dohodka evropskih kmetov, hkrati pa nagrajuje njihova prizadevanja na področju podnebja in trajnosti. Današnji ukrep kmetom omogoča dodatno prožnost v času, ko se spopadajo z več izzivi. Še naprej bomo sodelovali z našimi kmeti, da bi zagotovili, da bo skupna kmetijska politika vzpostavila pravo ravnovesje med odzivanjem na njihove potrebe in nadaljnjim zagotavljanjem javnih dobrin za naše državljane,« je pojasnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

O ukrepu bodo v prihodnjih dneh glasovale države članice. Po tem bo Komisija nadaljevala uradno sprejetje. Uredba se bo uporabljala retroaktivno od 1. januarja 2024. Države članice, ki želijo uporabiti odstopanje na nacionalni ravni, morajo o tem obvestiti Komisijo v 15 dneh, da bodo lahko kmetje o tem čim prej obveščeni.

Več:

Več informacij

Datum objave
2. februar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji