Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. junij 2021

Odziv na COVID-19: trgovinski akcijski načrt

Danes je Evropska unija podala predlog, ki bi članice Svetovne trgovinske organizacije (WTO) zavezal k večstranskemu trgovinskemu akcijskemu načrtu za razširitev proizvodnje cepiv in zdravljenj proti COVID-19, s katerim bi zagotovili splošen in pravi

Coronavirus - Vaccination, Luxembourg

Predlog zajema dve sporočili, kjer EU izpostavlja osrednjo vlogo WTO pri odzivu na pandemijo COVID-19 in poziva ostale članice k dogovoru o sklopu zavez, in sicer : (1) omejevanje izvoznih omejitev;(2) razširitev proizvodnje;(3) poenostavitev uporabe obveznega licenciranja v okviru veljavnih pravil WTO.

»Od začetka pandemije je Evropska unija izkazala aktivno solidarnost do sveta. Odobrila je izvoz približno polovice odmerkov cepiva proizvedenega v Evropi. Naš takojšen in nujni cilj je, da zagotovimo pravičen dostop do cepiva državam z nizkimi in srednjimi dohodki – da delimo cepivo širše in hitreje. Prav tako bomo še naprej povečevali proizvodnjo. EU predlaga konkretne kratkoročne in srednjeročne rešitve za univerzalen dostop po dostopnih cenah. Veselim se razprave z voditelji skupine G7, ki bo potekala prihodnji teden, o tem, kako doseči ta cilj. Izven okvirja trenutne pandemije pa je pomembno, da zagotovimo globalno pripravljenost na prihodnje pandemije: razširiti proizvodnjo na način, da ne bo centralizirana le v peščici držav in okrepiti odpornost zdravstvene infrastrukture v najmanj razvitih državah,« je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Več:

Več informacij

Datum objave
4. junij 2021