Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. julij 2022Predstavništvo v Sloveniji

Oprostitev carine in DDV za uvoz humanitarnega blaga za Ukrajince

Evropska komisija je sprejela sklep, ki državam članicam omogoča, da začasno oprostijo plačilo carine in DDV na uvoz hrane, odej, šotorov, električnih generatorjev in druge opreme iz tretjih držav, ki rešuje življenja, namenjene Ukrajincem.

Symbolic -  European and Ukrainian flags

Evropska komisija je sprejela sklep, ki državam članicam omogoča, da začasno oprostijo plačilo carine in DDV na uvoz hrane, odej, šotorov, električnih generatorjev in druge opreme iz tretjih držav, ki rešuje življenja, namenjene Ukrajincem, ki jih je prizadela vojna. Ta ukrep, ki so ga zahtevale države članice, se bo uporabljal retroaktivno od 24. februarja 2022 in bo veljal do 31. decembra 2022.

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je ob tem povedal: „Vojna proti Ukrajini je povzročila neizmerljivo trpljenje, vendar je razkrila tudi moč solidarnosti EU. Ta ukrep bo državam članicam pomagal pri pomoči Ukrajinkam in Ukrajincem, tako tistim v EU kot tistim, ki so še vedno v svoji matični državi, saj bo olajšal dostavo življenjsko pomembnega humanitarnega blaga. Nedvomno je to prava pot.“

Današnji sklep dopolnjuje nova pravila o DDV, sprejeta aprila, ki državam članicam omogočajo, da to oprostitev razširijo na domače dobave blaga in storitev, vključno z donacijami, v korist žrtev nesreč.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
1. julij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji