Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. maj 2021Predviden čas branja: 1 min

Otvoritev konference o prihodnosti Evrope v Strasbourgu

e09nlbcxmae1noe.jpg
© EU
Otvoritvena prireditev je obeležila začetek procesa participacije, ki so ga skupaj vzpostavili Parlament, Svet in Komisija. Evropski parlament je na dan Evrope 2021 v Strasbourgu gostil otvoritev Konference o prihodnosti Evrope.

Praznovanje dneva Evrope

Predsedniki institucij EU so imeli pozdravni nagovor, nato pa je predsednik Macron govoril o svoji viziji za Evropo. Sopredsednika izvršnega odbora pa sta odgovarjala na vprašanja državljanov iz vseh držav članic EU. Študenti iz programa Erasmus iz različnih držav članic, skupaj s člani izvršnega odbora, so bili osebno prisotni, pri čemer so bila v celoti upoštevana veljavna zdravstvena priporočila, več kot 500 državljanov pa se je dogodka udeležilo na daljavo. Na daljavo so se pridružili tudi ministri za evropske zadeve, evropski poslanci, predstavniki nacionalnih parlamentov ter drugi pomembni gosti.

Oglejte si posamezne dele na spodnjih povezavah:

Naslednji koraki

Izvršni odbor bo kmalu določil datum prvega plenarnega zasedanja konference. Priprave na okrogle mize državljanov se nadaljujejo, število udeležencev in dogodkov na digitalni večjezični platformi konference pa se še naprej povečuje. Konference želi pritegniti k sodelovanju čimveč mladih, v teku so priprave za Evropsko prireditev za mlade, ki jo bo Evropski parlament organiziral v oktobru.

Ozadje

Pred dogodkom se je izvršni odbor konference dokončno dogovoril o pravilih, na podlagi katerih se bodo oblikovale prednostne naloge, želje in pomisleki državljanov v izvedljiva priporočila. Več o njih preberite tukaj.

Več:

Več informacij

Datum objave
9. maj 2021