Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. junij 2021

Pet terapevtikov, ki bi lahko bili kmalu na voljo za zdravljenje bolnikov s COVID-19

Strategija EU za terapevtike proti COVID-19 prinaša konkretne rezultate, saj je Evropska komisija naznanila prvi portfelj petih terapevtikov, ki bi lahko bili kmalu na voljo za zdravljenje bolnikov po celotni EU.

Press conference of Stella Kyriakides, European Commissioner, on an EU Strategy on COVID-19 therapeutics

Štirje terapavtiki temeljijo na monoklonskih protitelesih in v teku so pregledi s strani Evropske agencije za zdravila, medtem ko je peti terapevtik imunosupresiv, za katerega je bilo izdano dovoljenje za promet, ki bi se lahko razširilo na zdravljenje bolnikov obolelih za COVID-19.

»Danes delamo prvi korak k oblikovanju širokega portfelja terapevtikov za zdravljenje COVID-19. Cepljenje napreduje z vse večjo hitrostjo, toda virus ne bo izginil in bolniki bodo potrebovali varno in učinkovito zdravljenje. Naš cilj je jasen, in sicer želimo opredeliti čim več opcij v razvoju in do konca leta odobriti vsaj tri nove terapevtike. To je evropska zdravstvena unija v dejanjih,« je dejala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kiriakides.

Teh pet terapevtikov se nahaja v napredni fazi razvoja in za njih obstaja velik potencial, da bodo med tremi terapevtiki, ki bodo odobreni do oktobra 2021.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
29. junij 2021