Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. julij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Platforma za izkoriščanje potenciala nadarjenih posameznikov

Evropska komisija je danes vzpostavila platformo za izkoriščanje potenciala nadarjenih posameznikov ter tako okrepila prizadevanja za reševanje izzivov, ki jih prinaša demografski prehod, s katerim se sooča EU.

Young people with the European flag

Evropska komisija je danes vzpostavila platformo za izkoriščanje potenciala nadarjenih posameznikov ter tako okrepila prizadevanja za reševanje izzivov, ki jih prinaša demografski prehod, s katerim se sooča EU. Ti ukrepi bodo pomagali pri konkretnem odzivanju na vprašanja, kot sta zmanjševanje delovno sposobnega prebivalstva in odhod mladih iz nekaterih regij.

Zaradi vse večjih teritorialnih razlik in vse večjega razkoraka med mesti in podeželjem se je delovno sposobno prebivalstvo EU med letoma 2015 in 2020 zmanjšalo za 3,5 milijona ljudi, do leta 2050 pa naj bi se zmanjšalo za dodatnih 35 milijonov ljudi. Ta upad močno prizadene 82 regij v 16 državah članicah (ki predstavljajo skoraj 30 % prebivalstva EU), dodatno pa jih prizadenejo majhen delež univerzitetnih in visokošolskih diplomantov ter negativna mobilnost prebivalstva, starega od 15 do 39 let, ki se ujame v t. i. past nerazvoja talentov.

Platforma bo služila kot referenčna točka za ukrepe EU za reševanje vseh teh demografskih izzivov. Komisija bo prek platforme spodbujala dogodke in najboljše prakse ter dostop do tehnične pomoči in svetovanja regijam v stiski, vključno s posebno službo za pomoč uporabnikom. Prizadete regije bodo tako prejele nasvete in informacije, ki jih potrebujejo za razvoj in izvajanje prilagojenih in celovitih načrtov za usposabljanje, privabljanje in zadržanje talentov.

Več informacij

Datum objave
18. julij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji