Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. marec 2021Predviden čas branja: 1 min

»Po pandemiji ne sme biti nazadovanja.«

»Po pandemiji ne sme biti nazadovanja,« je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen glede skrbi za okolje poudarila v današnjem govoru v okviru berlinskega dialoga o energetskem prehodu. Spomnila je na koristi prehoda na čisto energijo za evropsko gospodarstvo ter potrebo po uskladitvi načina proizvodnje in poslovanja z zdravjem našega planeta: »Kar je dobro za planet, je dobro za podjetja in koristi vsem.«

Pojasnila je, da je evropski zeleni dogovor zaradi trenutne pandemije še pomembnejši. Izguba biotske raznovrstnosti naj bi bila eden od temeljnih vzrokov za nastanek te pandemije, prav tako je naš planet tudi med vsemi zaustavitvami postajal še toplejši. Evropski zeleni dogovor pa je poleg strategije za trajnostno rast zdaj tudi načrt za izhod iz krize. Tretjina naložb iz načrta za okrevanje gospodarstva, tj. NextGenerationEU, bo namreč financirala cilje iz evropskega zelenega dogovora.

Predsednica je med drugim konkretneje napovedala povečana vlaganja v čisti vodik kot odlično sredstvo za doseganje cilja podnebne nevtralnosti. Z njim lahko namreč s skoraj ničnimi emisijami poganjamo težko industrijo, prevozna sredstva, skladiščimo sezonsko energijo in ogrevamo domove.

Napovedala je tudi temeljito revidiranje vse podnebne in energetske zakonodaje, okrepitev sistema EU za trgovanje z emisijami, pripravo ukrepov za spodbujanje obnovljivih virov energije, izboljšanja energetske učinkovitosti ter še večjo podporo zelenim naložbam.

Posnetek govora si lahko ogledate tukaj.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
16. marec 2021