Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. julij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Podaljšanje cenovno dostopnih klicev v Ukrajino in iz nje

Gospodarski subjekti EU in Ukrajine so se odločili za enoletno podaljšanje sporazuma za zagotavljanje cenovno dostopnih klicev v Ukrajino in iz nje.

Splošno poročilo 2022

Gospodarski subjekti EU in Ukrajine so se odločili za enoletno podaljšanje sporazuma za zagotavljanje cenovno dostopnih klicev v Ukrajino in iz nje.

Na podlagi sporazuma, ki je bil prvič podpisan aprila lani in pri pripravi katerega je sodelovala Evropska komisija, se je 22 evropskih in sedem ukrajinskih operaterjev zavezalo za vzajemno znižanje cen za čezmejno povezovanje klicev. Cenovno dostopni klici tako omogočajo tistim, ki iščejo zatočišče v Evropi, da dosežejo družino in prijatelje v Ukrajini, in obratno.

Najnovejši podatki kažejo, da je bil sporazum učinkovit pri omogočanju operaterjem, da zagotavljajo cenovno dostopne čezmejne klice. Glede medoperaterskih tarif za čezmejne klice pa se za operaterje v Evropskem gospodarskem prostoru, ki so se pridružili sporazumu, uporabljajo bistveno nižje cene kot za operaterje, ki se niso.

Hkrati se Komisija pripravlja na vključitev Ukrajine v območje gostovanja v EU, kar bi zagotovilo stabilnejšo in dolgoročnejšo rešitev. Pridružitveni odbor EU-Ukrajina je aprila letos sprejel predlog Komisije, da se Ukrajina pridruži pravilom EU o gostovanju. Naslednji korak je, da Ukrajina svojo zakonodajo v celoti uskladi z zakonodajo EU, nato pa Svet Evropske unije sprejme končni sklep.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. julij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji