Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. september 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Podaljšanje začasne zaščite za begunce iz Ukrajine

Evropska komisija je danes predlagala, da se začasna zaščita za osebe, ki bežijo pred rusko agresijo proti Ukrajini, dodatno podaljša, in sicer s 4. marca 2024 na 3. marec 2025.

Symbolic -  European and Ukrainian flags

Evropska komisija je danes predlagala, da se začasna zaščita za osebe, ki bežijo pred rusko agresijo proti Ukrajini, dodatno podaljša, in sicer s 4. marca 2024 na 3. marec 2025. To bo zagotovilo gotovost in podporo več kot 4 milijonom oseb, ki uživajo zaščito po vsej EU.

EU je 4. marca lani s soglasno odločitvijo držav članic aktivirala direktivo o začasni zaščiti, ki je bila samodejno podaljšana za eno leto. Komisija meni, da razlogi za začasno zaščito še vedno obstajajo in da je podaljšanje začasne zaščite potreben in ustrezen odziv na trenutne nestanovitne razmere, ki še ne omogočajo varne in trajne vrnitve oseb, ki uživajo to zaščito v EU.

Navedena direktiva zagotavlja takojšnjo zaščito in dostop do pravic v EU, vključno s pravico do prebivanja, dostopom do trga dela, stanovanj, socialnovarstvene, zdravstvene in druge pomoči. Prispeva tudi k preprečevanju velikega pritiska na nacionalne azilne sisteme in državam članicam omogoča, da prihode upravljajo na urejen in učinkovit način.

Komisijin predlog mora sedaj potrditi Svet EU.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
19. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji