Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Podaljšanje začasnega okvira za ukrepe državne pomoči

Danes je Evropska komisija državam članicam v posvetovanje posredovala osnutek predloga  za podaljšanje začasnega okvira za ukrepe državne pomoči do 30. junija prihodnje leto.

Symbolic - Employment, growth and investment

Hkrati pa določa pot za postopno odpravo krizne podpore, upoštevajoč trenutno okrevanje evropskega gospodarstva.

Prav tako predlog v luči okrevanja prilagaja področje uporabe začasnega okvira s tem, ko omogoča v prihodnost usmerjene ukrepe za naložbe in podporo solventnosti za omejeno obdobje.

Komisija je začasni okvir za ukrepe državne pomoči sprejela 19. marca lani. Do tega trenutka je Komisija sprejela več kot 650 odločitev v vseh državah članicah, tudi na podlagi začasnega okvira, da bi podjetjem, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa, omogočila potrebno in sorazmerno podporo v višini več kot tri tisoč milijard evrov.

»Naposled vidimo luč na koncu tunela, ko evropsko gospodarstvo močno okreva, zahvaljujoč izjemnemu napredku na področju cepljenja in ponovnemu odpiranju našega družbenega in gospodarskega življenja. Istočasno se moramo zavedati razlik med državami članicami, da bi se izognili učinkom naglega padca ob končanju javne podpore. Zato predlagamo postopno odpravo krizne podpore, da bi državam članicam in industriji omogočili, da se prilagodijo, skupaj z ukrepi za zagon in privabljanje zasebnih naložb v fazi okrevanja. O nadaljnjih korakih se bomo odločili ob upoštevanju stališč vseh držav članic in potrebi po ohranjanju učinkovite konkurence na enotnem trgu,« je povedala izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, pristojna za politiko konkurence.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
30. september 2021