Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. oktober 2021

Podnebne spremembe so vsako leto bolj izrazite

Visit of Virginijus Sinkevičius, European Commissioner, to France

Do zdaj so bili požari najhujši leta 2019, vendar so tudi v letu 2020 uničili veliko naravnih površin. Kljub povečani stopnji pripravljenosti v državah EU je lani v EU pogorelo približno 340.000 hektarjev površin.

Sezona požarov letos je še hujša. Do objave tega poročila je pogorelo že okrog 0,5 milijona hektarjev, od tega je bilo 61 % gozdov, ki bodo potrebovali več let, da si opomorejo.

Približno 25 % pogorelih površin v Evropi je bilo znotraj območij Natura 2000, tj. virov biotske raznovrstnosti v EU. Letos je EU okrepila svoje zmogljivosti za pomoč državam v tej požarni sezoni, ki so se jih države že obsežno posluževale pri velikih požarih, ki so letos poleti pustošili po Sredozemlju.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel, pristojna za Skupno raziskovalno središče, je povedala: »Podnebne spremembe povečujejo tveganje za požare v naravi in njihov obseg po svetu. Od leta 2016 se svet sooča z najobsežnejšimi požari doslej, ki so glede na širjenje in intenzivnost brez primere. Gozdovi v EU so se v zadnjih desetletjih okrepili in bolj kot kdaj koli prej je pomembno, da jih zavarujemo, da bi pozdravili naš planet. Skupno raziskovalno središče in Evropska komisija spodbujata znanost, tehnologije, politike in sodelovanje za preprečevanje teh obsežnih požarov, varovanje naših gozdov, ohranjanje biotske raznovrstnosti in predvsem zaščito življenj v EU in zunaj nje.«

Več:

Več informacij

Datum objave
29. oktober 2021