Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. avgust 2021

Podpora cepljenju v državah vzhodnega partnerstva

V okviru prizadevanj EU za podporo cepljenju v partnerskih državah je Komisija sveženj pomoči za krepitev uporabe cepiv proti COVID-19 ter pospešitev cepljenja v 6 državah vzhodnega partnerstva danes povečala s 40 mio evrov na 75 mio evrov.

Coronavirus - Vaccination, Belgium

S tem novim svežnjem pomoči Armeniji, Azerbajdžanu, Belorusiji, Gruziji, Moldaviji in Ukrajini v višini 35 milijonov evrov si EU prizadeva znatno povečati dostop do cepiv v regiji vzhodnega partnerstva, olajšati izmenjavo cepiv med državami članicami EU in povrniti stroške. Ta pomoč dopolnjuje podporo EU globalni pobudi COVAX za pospešitev razvoja, proizvodnje in pravičnega dostopa do testov, zdravljenja in cepiv proti COVID-19 ter prizadevanju za pravično in pregledno porazdelitev cepiv po državah vzhodnega partnerstva.

Evropski komisar za sosedstvo in širitev Oliver Varhelyi je ob tem dejal: „Pandemija COVID-19 je ljudi, zdravstvene sisteme in gospodarstva po vsem svetu obremenila brez primere. Vzhodno partnerstvo žal ni nobena izjema. EU je odločena podpreti svoje vzhodne sosede pri pospešitvi cepljenja, saj bo to odločilno za konec pandemije in začetek socialno-ekonomskega okrevanja regije. Skrbimo za naše partnerje.“

Več:

Več informacij

Datum objave
10. avgust 2021