Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. april 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Politični dogovor o aktu o digitalnih storitvah

Sprejet je bil politični dogovor med Evropskim parlamentom in državami članicami EU o predlogu akta o digitalnih storitvahki ga je Komisija predlagala decembra 2020.

Digital EU (Fotto: napis Digital EU s serijo emojiev, ki ponazarjajo različna področja digitalizacije)

Akt določa popolnoma nov standard za odgovornost spletnih platform v zvezi z nezakonitimi in škodljivimi vsebinami. Z njim bo zagotovljena boljša zaščita uporabnikov interneta in njihovih temeljnih pravic, opredeljen pa bo tudi enoten sklop pravil na notranjem trgu, ki bo manjšim platformam pomagal pri širitvi.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pojasnila: »Dogovor o aktu o digitalnih storitvah je zgodovinskega pomena, tako v smislu hitrosti kot vsebine. Z njim bodo nadgrajena temeljna pravila za vse spletne storitve v EU. Tako bo spletno okolje še naprej varen prostor, ki bo varoval svobodo izražanja in priložnosti za digitalna podjetja. S tem aktom se v praksi uresničuje načelo, da bi moralo biti tisto, kar je nezakonito zunaj spleta, nezakonito tudi na spletu. Večja ko je spletna platforma, večja je njena odgovornost.«

Z aktom je Komisiji zaupan nadzor nad zelo velikimi platformami. Med drugim lahko uvede učinkovite in odvračilne sankcije v višini do 6 % svetovnega prometa, v primeru ponavljajočih se hudih kršitev pa jim lahko celo prepove delovanje na enotnem trgu EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
23. april 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji