Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. november 2021Predstavništvo v Sloveniji

Politični dogovor o spodbujanju souporabe podatkov

Evropska komisija izraža zadovoljstvo z doseženim političnim dogovorom med Evropskim parlamentom in državami članicami EU o evropskem aktu o upravljanju podatkov.

Politični dogovor o spodbujanju souporabe podatkov

Akt o upravljanju podatkov, predlagan novembra 2020, bo ustvaril podlago za nov evropski način upravljanja podatkov v skladu s pravili EU, kot so varstvo osebnih podatkov (splošna uredba o varstvu podatkov), varstvo potrošnikov in pravila o konkurenci. S to uredbo bo na voljo in v souporabi več podatkov v EU, med sektorji in državami članicami.

Izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, Margrethe Vestager je povedala: »Ta uredba je prvi gradnik za vzpostavitev trdnega in pravičnega podatkovno vodenega gospodarstva. Gre za uvedbo pravih pogojev za zaupanja vredno souporabo podatkov v skladu z našimi evropskimi vrednotami in temeljnimi pravicami. Ustvarjamo varno okolje, v katerem si lahko sektorji in države članice izmenjujejo podatke v korist družbe in gospodarstva.«

Politični dogovor, ki so ga dosegli Evropski parlament, Svet in Komisija, morata zdaj uradno odobriti Evropski parlament in Svet.

Več:

Več informacij

Datum objave
30. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji